Faciliteren

Training Faciliteren van Groepen


Samen met collega-trainster Anita Mulder verzorg ik de training "Faciliteren van Groepen - Ontwerpen, voorbeiden en begeleiden van workshops".

Het faciliteren van workshops en andere groepsbijeenkomsten is steeds vaker nodig. Door de complexiteit in projecten hebben we bij faciliteren te maken met diverse groepen: kleine en grotere groepen, met experts, bestuurders, burgers, ambtenaren…  Dat vraagt om andere competenties dan waar de meesten van ons in zijn geschoold.

In deze training leer je een aantrekkelijk, gevarieerd en effectief programma te ontwerpen. Contact maken met deelnemers en ze enthousiasmeren. Luisteren naar wat er écht speelt. Bijsturen of juist de teugels laten vieren. Resultaat bereiken in groepen met tegenstellingen in belangen.

Voorafgaand aan de cursus formuleer je eigen leerdoelen voor het faciliteren van workshops. We gaan vooral hands on aan de slag, met eigen casuïstiek als oefenmateriaal. Door het werken met twee trainers - en deels in kleine groepjes - is er maximale gelegenheid om te oefenen - en daar draait het om bij leren faciliteren!


Een training met open inschrijving organiseren we onder de vlag van PAOTM (Post-Academiaal Onderwijs Techniek en Management). Zie deze link en dit interview

 

De mogelijkheden van een in-huis-traject bespreken Anita en ik graag.


Bijeenkomsten / Workshops


Daarnaast help ik graag zelf om als facilitator bijeenkomsten (intern - van bijvoorbeeld een afdeling of sector, of extern - deelnemers uit verschillende organisaties) tot een succes te maken. Het liefst werk ik in een setting waarin de groep zelf aan de slag moet om het gewenste resultaat te bereiken.